pondělí 1. dubna 2013

Zeleninové lasagne se salátem z červené řepy



Přidávám recept, které jsem našla u své oblíbené kuchařky ze Svatojánu :) Je mou inspirací, pro vaření bezmasých jídel. Musím uznat, že zeleninové lasagne jsem vařila poprvé a byly výtečné. Recept jsem si trochu upravila.

Suroviny:

Lasagne - mohou být domácí nebo kupované, použila jsem kupované.
1 větší cibule
1 cuketka
4 rajčata - asi 500-600g
150g hrášku
150g kukuřiče
3-4 mrkve
2ks 150 g zakysané smetany 

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji. Přidáme na půlkolečka nakrájenou cuketku, očištěné a na kolečka nakrájenou mrkev, společně dusíme 10 minut. Kuchařka ze Svatojánu přidala 150 ml rajčatové šťávy, tu jsem neměla, tak jsem jí podlila vodou. Mezitím si spaříme rajčata, oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Přidáme společně s hráškem, kukuřicí a rajčaty do směsi a dusíme 10 minut. Poté odstavíme a přidáme1ks zakysané smetany.


Zapékací mísu nebo pekáček si vytřeme olejem a vrstvíme střídavě lasagne a zeleninovou směs. Zakončíme lasagnemi, zalijeme 150 ml zakysanou smetanou a nastrouhaný sýr - použila jsem eidam. V průběhu zapékání mi lasagne připadaly dost suché, a tak jsem měla strach, že by tak zůstaly. Rychle jsem udělala bešamel a zalila jsem tím lasagne. Bešamel - 200 ml mléka, 4 lžíce hladké mouky a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.






Žádné komentáře:

Okomentovat