sobota 6. dubna 2013

Humus a tahini

Konečně jsem si koupila cizrnu, protože už delší dobu plánuju ukuchtit humus. Cizrna byla doma, našla jsem si několik receptů, které se v podstatě nelišily. Jediná věc, která mi chyběla bylo tahini. Opět další hledání, jak se dá doma vyrobit. V podstatě nic složitého, recept jsem našla na veganodaktylovi.

Přidávám i tedy recept na tahini :)

Co budeme potřebovat k výrobě humusu...

200g cizrny - můžeme použít plechovkovou nebo si ji namočíme přes noc ve vodě a potom stačí hodinu vařit.
citron - šťávu z něj
česnek asi 3 stroužky
sůl
pepř
mletý kmín - může být římský kmín
petrželku - nať
extra olivový olej
tahini - jednu lžíci


 Uvaříme si cirznu, vodu si podle potřeby necháme nebo použijeme kohoutkou, a potom všechny uvedené ingredience vhodíme do mísy a všechno umixujeme v hladkou kaši :)))  Toť vše a humus je hotov. Nejlépe chutná jako teplý, neohřívat. Sami poznáte podle chuti, jak si ten svůj humus doladit, jestli přidat více tahini nebo oleje. Podáváme s celorznným pečivem, s pitou nebo jenom tak samotný :)))




Tak a teď se vrátíme ještě k tahini.....tahini je pasta ze sezamových semínek...můžeme ji přidat například do omáčky na špagety. Domácí můžeme skladovat v uzavřené skleničce 2-3 měsíce v lednici.

Recept je zde

4 hrnky sezamových semínek
1/2 hrnku oleje

Předehřejeme si troubu na 180 stupňů, pečeme asi 5 minut. Musíme hlídat, protože se semínka ráda připalují. Jakmile začnou hnědnout vyndáme a necháme schladnout. Já jsem si je ještě sesypala pryč              z plechu, přece jenom by se mi dál opékala. Po vychladnutí nasypame do nádobky od tyčáku s olejem          a mixujeme na jemnou kaši. Pokud je kaše tuhá přidáme olej.





Žádné komentáře:

Okomentovat