Dnes byl článek novinky.cz
V polské zmrzlině našli chemikálii na hubení vší
Představa, že se polská zmrzlina
vyrábí z čerstvého mléka, smetany, cukru, ovoce, čokolády či vanilky, které jí
dodávají přírodní chuť, barvu a vůni, je na míle vzdálená od pravdy. Protože
zmrzlina z kvalitních surovin by byla drahá a v letních měsících se rychle
kazila, výrobci raději sahají po umělých náhradách a nejrůznějších chemikáliích.
„Na vanilkovou zmrzlinu nepoužívají vanilku, ale piperonal – chemikálii
používanou proti vším ve vlasech –, a na ananasovou octan etylnatý, používaný na
čistění kůže. Na ořechovou zmrzlinu pak kyselinu máselnou, užívanou k výrobě
kaučukových lepidel,“ upozornil polský deník Fakt.
Seznam chemikálií v polských zmrzlinách je však podstatně delší. „Nepoctiví
výrobci ignorují předpisy a protiprávně si vypomáhají zakázanými chemikáliemi,
např. E127 neboli červeným barvivem, které může vyvolat u lidí rakovinu štítné
žlázy,“ napsal list s odvoláním na analýzu polských onkologů.
V souladu s polskými normami výrobci zmrzliny nemají povinnost uvádět na
obalu všechny složky, z nichž se skládají.
„Proto se nedočteme o použití propanu, butanu, etanolu, acetonu, aldehydu
C-17 či řady dalších zdraví škodlivých chemikálií,“ varovala spotřebitele
Ewelina Suská z poznaňské Hygienické správy (SANEPID). Dodala, že na kvalitní –
velmi drahé, ručně vyráběné – zmrzlině si Poláci mohou pochutnat jen v malých
cukrárnách, a to ještě zřídka.
Proto nechápu, proč stále lidé nakupují výrobky z Polska...ano, cena hraje v ČR velkou roli. Ale to, že dájí do sebe řadu chemie a pak se diví, že jsou různé nemoci. Z toho lidé nechávají nehorázné sumy v lékárnách, protože v tyto humusy ani bych jídlem nenazvala. Já osobně, co je jiné výroby než ČR nekupuju!
Žádné komentáře:
Okomentovat