Postupně budu tento článek doplňovat, protože strašáků v potravinách je dost. Zde přináším jen pár.
Strašák s názvem bílá mouka..........
V názvu jednoho článku jsem se dokonce dočetla, že ucpává jako cement. Všeobecně vzniká rozemletím zrna obilí, ale až po tom, co se z nich odstraní to nejcennější otruby a klíčky. Bílá mouka zatěžuje trávení, zalepuje střeva, zahleňuje organismus, způsobuje nadýmámí, bere nám energii a hlavně tím, že nemá žádné vitamíny urychluje stárnutí. Nahradtě ji raději celozrnnou, dnes jsou k dostání i v supermartech, kde jsou koutky s biopotravinami nebo v obchůdcích se zdravou výživou různé druhy mouk. Mají v sobě důležité minerální látky a vlákninu. Nemusíte ihned naskočit na celozrnnou mouku, můžete ji postupně přidávat do bílé, a tím ji postupně vyřadit ze svého jídelníčku. I když vím, že je to složité, protože bílá mouka nás provádí na každém kroku.
Ruku v ruce s bílou moukou jde bílý cukr......
Bílý cukr bere tělu energii, ničí střevní mikroflóru, překyseluje organismus, odebírá z těla minerální látky a živiny a tímto se provejevuje na kvalitě vlasů a nehtů, v neposlední řadě nám oslabuje organismus. Pozor si dejte ni na tvz. skrytý cukr např. kečup. Pokud se obáváte nahradit bílý cukr, nahradte jej alespoň třtinovým cukrem, který neprošel chemickým bělením. Bílý cukr můžete nahradit také obilnými sirupy - rýžový, ječmenná sladěnka, nebo výborný je také javorový sirup.
zde je jeden zajímavý článek: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/117-zpusobu-jak-bily
Tuky.....
Chemické ztužovače neboli trans-tuky, jsou nejškodlivější a podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně-cévních sraženin, zánětu, zužují cévy a přispívají k růstu zhoubných nádorů a nadváze. Tyto tuky najdete v průmyslově vyráběných sušenkách, sladkostech a fast foodech. Kvalitní tuky neboli oleje přinášejí pro náš organismus mastné kyseliny - jsou zdrojem vitaminu E, zvyšuje schopnost organismu vstřebávat vitamíny rozspustné v tucích A, D, E a K. Při jejich výběru je důležité jim věnovat pozornost a zaměřit se hlavně na oleje lisované za studena.
Sušené ovoce......
Sušené ovoce bývá siřeno oxidem uhličitým, proto sušené meruňky jsou stále tak krásně oranžové. Citlivost na oxid uhličitý je velice individuální, může vyvolat bolest hlavy a nevolnost. Proto kdo má možnost sušte si svoje ovoce.
zdroj: několik internetových článků
Žádné komentáře:
Okomentovat