pondělí 28. května 2012

Kuskus, hlíva ústřičná a špenát

Tip na super lehkou a zdravou večeři ......

Pro 2 osoby:

1,5 hrníčku kuskusu
1 balení hlívy ústřičné
balíček čerstvého špenátu
sůl, pepř a česnek

Začneme přípravou kuskusu, nijak ho nevaříme, pouze nasypeme do mísy, osolíme a můžeme přidat kari nebo kurkumu a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme např. talířkem a necháme nabobtnat.
Opláchneme hlívu a nakrájíme na plátky. Na pánvi si rozpálíme olivový olej a přidáme hlívu, restujeme. Před koncem přidáme 2 hlávky česneku, dle chuti sůl a pepř. Upravenou hlívu přesypeme do mísy a na pávni přidáme trochu olivového oleje a vsypeme špenát, který lehce necháme povadnout.
Vše máme připraveno a přeji dobrou chuť!



Něco málo o použitých surovinách:

Kuskus jednou ze základních potravin severoafrické kuchyně. Jedná se o spařenou a do kuliček tvarovanou krupici z pšenice, ječmene nebo prosa.

Hlíva ústřičná velice příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu a zvyšuje odolnost proti infekcím.

Špenát  bohatý na železo, dále je vhodný při prevenci rakoviny.

Kurkuma má vynikající protizánětlivé účinky a je významným antioxidantem. Je to přírodní a velmi účinný mozkový doping. Je to žluté barvivo.

Kari jedná se o směs koření, mezi základní složky patří: pepř, chilli, barvivo kurkuma, koriandr, kardanom, skořice, římský kmín, muškát.

Žádné komentáře:

Okomentovat