Kvašená zelenina má letitou tradici a je to způsob konzervace zeleniny. Mléčné kvašení uchovává mnoho vitamínů a nemusíte si kupovat zeleninu v zimě, dováženou přes celou zeměkouli. Kvašená zelenina podporuje trávení, udržuje zdravou mikroflóru, posiluje krev a imunitu. Do těla se dostává spousta enzymů.
Je to jednoduché a podařilo se mi nastartovat kvašení i bez již hotového pickles, které můžete trochu přidat do nastrouhané zeleniny, nebo můžete přidat trochu kvašeného zelí. Tím se nastartuje kvašení.
Ingredience:
1kg zeleniny - zelí, mrkev, petržel, ředkvička, kedluben, cibule...
15-20 dkg soli - pro kratší kvašení více soli, pro delší naopak
nádoba - dřevěná, keramická, skleněná - já jsem použila sklenici s uzávěrem.
Postup:
Zelí nakrouháme, cibule na půl měsíčky, mrkev nastrouháme, také další zeleninu, kterou budete dávat nastrouháme. Vše smícháme v míse se solí, promícháme rukama. Můžete přidat koření - kmín. Propracujte tak, aby pustila trochu šťávy a to je impuls k pěchování do nádoby. Nejlepší je 4 litrová sklenice s uzávěreme - zeleninu zatížíme předem umytou pet láhví. Musí tam proudit co nejméně vzduchu.
Nádobu umístíte na místo se stabilní teplotou, není vhodné střídání teplo. Ne k topení. Kvašení probíhá 3-5 dní. Může se stát, že ze sklenice vyteče kyselá šťáva, proto raději dejte sklenici na hluboký talířKdyž je zelenina zkvašená je v ní hodně štávy. Dejte do zavařovacích sklenic. Zelenina musí být zakrytá kysanou šťávou. V uzavřených sklenicích vám zelenina v lednici vydrží i několik měsíců
Žádné komentáře:
Okomentovat