pátek 17. května 2013

Domácí sýr

Než jsem si přepasterizovala domácí mléko, abych mu jednak prodloužila životnost a jednak kvůli bakteriím, které by tam mohly být. Pokud by se chytil někdo paterizace, je to taková moje pasterizace - nechám mléko chvíli povařit. Nejlahodnější je další den smetánka, která se vždycky utvoří na povrchu mléka, úžasná krusta. Ale zpátky k sýru - brouzdala jsem v receptech Kuchařky ze svatojánu a narazila jsem na sýr.



K výrobě tohoto sýra

Potřebujeme 1 l nepasterizovaného mléka, 25 ml jablečného octu, já přidala pažitku ze zahrádky. Přivedeme mléko k varu a pomalu přiléváme jablečný ocet. Začně se nám srážet syrovýtka, ihned přecedíme přes plátýnko. Necháme okapat a pak zamotáme do plátýnka a zatížíme hrncem s vodou na 1,5 hodiny. Potom dáme do krabičky vychladnout a vznikne nám krásně tvrdý sýr. Sýr mi připadal dost planý, tak bych přidala trošku soli. Je to samozřejmě podle chuti. 

Žádné komentáře:

Okomentovat