pátek 26. dubna 2013

Slaný polentový koláč se špenátem

Ráda sleduju po ránu Dobré ráno na ČT2, mám to radši než Snídani s Novou. Ale je to každého věc, co si sleduje :) takže zpátky k Dobrému ránu...vaří zde výborné recepty, a tento týden vařili - pekli polentový koláč. Můj muž stále žadoní o polentu, tak jsem mu ji konečně uvařila, ale trochu jinak. Doufám, že bude mít radost :))) mám jenom jednu fotku, protože se mi vůbec nechtělo fotit...a to jsem si při jídle řekla, že bych to mohla vyfotit. :) Nikdy bych neřekla, že může chutnat tak dobře... a chutná výborně i studený.

Recept na koláč:
250 ml mléka
½ hrnku polenty
30 g másla + na vymazání
10 g parmazánu
Sůl, pepř
150 g čerstvého špenátu
1 malá červená cibule
6 vajec
125 ml smetany
70 g kozího sýru

Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou dortovou formu o průměru asi 20 cm lehce vymažeme máslem. Dno můžeme navíc i vyložit pečícím papírem.Do hrnce nalijeme 250 ml vody, přilijeme mléko a přivedeme k varu.Postupně přisypáváme polentu a promícháváme, aby se nedělaly hrudky. Snížíme plamen a vařečkou mícháme dalších 5 minut. Sundáme z vařiče a do horké polenty vmícháme máslo, parmazán a podle chuti osolíme a opepříme.Poté polentu přendáme do formy, na ní rozložíme špenát a kousky cibule.Vajíčka našleháme ve smetaně, osolíme a směsí zalijeme základ koláče. Navrch rozdrobíme kozí sýr a pečeme asi 40 minut.

Já jsem si trochu koláč upravila, podle surovin naší domácnosti...polentu jsem neměla, tak jsem použila větší hrnek kukuřičné kaše, postupně jsem musela dolévat více mléka, protože kaše byla při 250 ml mléka je kaše moc hustá. Parmazán taky naše domácnost neměla, tak jsem použila balkán. Kousek jsem dala do kaše a zbytek jsem nastrouhala nahrubo nahoru na koláč, místo kozího sýra. Místo 6ti vajec jsem použila jenom 4. Dovnitř dortové formy jsem pečící papír nedávala, stačí vymazat.

 

1 komentář:

  1. Polenta se vaří s vodou v poměru 1 (váhový) díl polenty na 4 díly vody - (250g polenty na 1 l vody) a vaří se 30-40 minut... a je to vlastně kukuřičná kaše... Koláč vypadá moc hezky, zkusím ho... :-)

    OdpovědětVymazat