středa 24. dubna 2013

Květák, žampiony a bešamelová omáčka

O víkendu jsem byla nějak přesycená masa, tak jsem se rozhodla si to vynahradit bezmasým jídlem. I když se snažím jíst zdravě, tak i přesto jsem masožravec a maso prostě musí být. Ale snažím se hodně jídlo odlehčovat bezmasými pokrmy. Proto přidávám jeden rychlý oběd...jediné, kdy používám váhu, tak je pečení, proto omluvte mé recepty bez gramáže...upravte si podle počtu hladových strávníků :)



Potřebné suroviny:

květák, žampiony, kmín, sůl, pepř, cibule, máslo, mléko, hladká mouka, muškátový oříšek, těstovina jako příloha.

Nakrájíme si očistěnou cibulku, kterou zesklovatíme na másle, přidáme žampiony, trochu kmínu a dusíme tak 10 minut.
Mezitím si ve vroucí vodě 5 minut povaříme květák. Květák jsem rozdělila na jednotlivé růžičky, po uvaření jsem si jej nechala okapat a schladnout na cedníku, protože jsem měla velké růžičky, musela jsem si je překrájet na menší. Potom jsem květák přidala k žampionům a chvíli spolu podusila. Můžeme přidat trochu pepře. Uděláme si bešamel...mléko, hladkou mouku a trochu mletého muškátového oříšku. Vlejeme do zeleniny a povaříme, potom nezapomeňte osolit.

Jako příloha jsou výborné těstoviny, ale myslím, že by se mohly hodit i brambory.


Žádné komentáře:

Okomentovat